FireBird

..........................

Friss topikok

Archívum

Linkblog

Ezerfős tömeg gyújtotta fel a határőrbódékat

2008.02.19. 17:22 | Noble | Szólj hozzá!

Felgyújtottak két átkelőt kedden Szerbia és Koszovó között a tartomány elszakadását ellenző szerbek - közölte a koszovói rendőrség.

 

A délelőtt folyamán feldühödött szerb csoportok megtámadták és felgyújtották az 1-es kapu néven ismert jarinjei és a 31-es kapu néven ismert banjai átkelőt - mondta Veton Elshani, a koszovói rendőrség szóvivője. Áldozatokról a rendőrségnek nincs tudomása, egyelőre az anyagi károk nagysága sem ismert.

Az átkelők felgyújtásáról tudomást szerezve a KFOR bejelentette, hogy Koszovó függetlenségének kinyilvánítása óta először most be fog avatkozni. A térségben francia, dán, belga és amerikai KFOR-egységek állomásoznak.

 

Az első átkelő Leposavic, a második Zubin Potok város közelében található, Koszovó északi részén, ahol mintegy 40 ezren élnek a tartomány összesen 120 ezernyi szerb lakosa közül.

A jarinjei átkelőn szolgáló koszovói rendőrök egy alagútban kerestek menedéket, és a NATO vezette békefenntartó erők segítségét kérték, miközben több mint 1000 tüntető megpróbálta lebontani az őrhelyet. A gyújtogatás után a tömeg szétszéledt. "Helikoptert kértünk a NATO-tól, hogy kimenekíthessük az embereinket" - mondta egy koszovói rendőrségi forrás. Egy szemtanú arról számolt be, hogy a koszovói rendőrség albán nemzetiségű tagjai visszavonultak, a szerb nemzetiségűek pedig átmentek Szerbiába.

Az átkelőket két nappal azután gyújtották fel, hogy a többségében albánok lakta Koszovó egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amit Szerbia és a koszovói lakosság nem egészen 5 százalékát kitevő szerb kisebbség határozottan ellenezV

 

forrás:index

A bejegyzés trackback címe:

https://firebird.blog.hu/api/trackback/id/tr100345932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása